sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Amsterdam - Kanaalien ja hullujen pyöräilijöiden kaupungissa

Tällä viikolla mulla oli kaveri käymässä kylässä Brysselissä ja kun työnantaja ehdotti viime perjantaina, että pitäisin torstain ja perjantain vapaana, varasin heti junaliput ja hostellin meille Amsterdamiin. Olin jo ehtinyt luulla, etten pääsisikään käymään Amsterdamissa, koska kukaan ei ollut innostunut lähtemään matkaseuraksi ja aikaakaan ei ollut enää niin paljon jäljellä, mutta kävipäs kivasti kun minisyysloma ja kaverin vierailu sattuivat samaan aikaan :)
Lähdettiin junalla Brysselistä joskus aamuyhdeksän aikoihin ja vaihdettiin junaa Rotterdamissa. Amsterdamiin saavuttiin sitten puolenpäivän aikoihin. Meno-paluu maksoi noin 46 euroa. Thalys-junalla olis tietysti päässyt vielä nopeampaa, mutta se olisikin ollut reilusti kalliimpi. Mutta hitaammallakin junalla kesti vain 2,5 tuntia. Täällä pääsee niin helposti junalla kaikkialle!Oltiin varattu sängyt 8-female-dorm ensuitesta St Christopher's Winston-hostellista, joka oli aivan mahtava! Yö maksoi 18 euroa ja siihen kuului vielä superhyvä aamupalakin. Ja oikeasti dormi oli jaettu kahteen huoneeseen eli siellä olikin vain 4 sänkyä per huone ja meidän kanssa huoneessa nukkui vain yksi kuorsaava aussityttö. Käytävässä oli superhyvä vessa ja suihku ja muutenkin paikka oli erittäin siisti ja suorastaan hotellitasoa. Meillä oli oma parvekekin. Lisäksi meillä oli myös oma sisäänkäynti, tosin piti kävellä super jyrkkiä portaita mutta oli oma rauhansa kun ei tarttenut samassa käytävässä asua muiden hostellinasukkaiden kanssa.

Hostelli oli viihtyisä ja baari hieno :)

Aurinkoinen sää tervehti meitä myös Amsterdamissa ekana päivänä. Dam Squarella oli pieni huvipuisto, jossa oli aika hurjia laitteita.
Joku palatsimainen kauppakeskus taas.

Ja ne kanaalit...


Meidän hostelli oli punaisten lyhtyjen alueella ja sen vierestä löytyi muun muassa tämmönen kauppa("condomerie") :D muutkin ihmetteli sitä.
Pyörien määrä oli ihan käsittämätön! ja kaikki ne pyöräviritelmät ja mitä kaikkea pyörillä kuljetettiin. Lasten kuljetus ei näyttänyt välillä kovin turvalliselta kun ne jossain tavaralaatikossa istuskelivat äiskän pyöräillessä hirveässä liikenteessä. Eka suunniteltiin, että oltais vuokrattu pyörät, mutta kun nähtiin mikä liikenne paikan päällä oli, ajateltiin et halutaan kuitenkin ehkä selvitä takaisin kotia yhtenä kappaleena ja päätettiin kulkea jalkaisin. Oltiin tyytyväisiä kun selvittiin eikä jääty raitiovaunun tai hullun pyöräilijän alle. Pyöräilijät tosiaan vain rimputtelivat kelloaan eivätkä edes hidastaneet turistintäyteisellä kapealla kadulla vaan viilettivät ohi kun jalankulkijat viime sekunnilla epätoivoisesti hyppäsivät sivuun.

Käytiin hostellin vieressä olevassa kivassa kahvilassa. 

Suomessa tämä ois niin epäkorrektia... :D

Mentiin illalla pimeän aikaan kanaaliristeilylle. Vene lähti juna-aseman edestä, en muista mikä oli firman nimi, mutta maksoi 15 euroa ja ajelu kesti noin tunnin. Pimeän aikaan näki tosi kivasti ihmisten kivasti valaistuihin asuntoihin kanaalien varrella ja lähinnä ihasteltiinkin hulppeita kämppiä. Amsterdam on melkein kauneimmillaan pimeän aikaan. Kanaalit on upeasti valaistu. Tämän parempia kuvia ei valitettavasti ole.


Illalla mentiin vielä hostellin baariin ja käveleskeltiin punaisten lyhtyjen alueella, jossa oli tosi rauhallista illallakin. Käytiin Old Sailor-pubissa, joka oli täynnä englantilaisia. Pubin vieressä oli sitten näitä puolipukeisia naisia vääntelehtimässä ikkunoissa ja niitä näkyi niin hirveenä joka puolella päiväsaikaankin, että alkoi kyllä ärsyttämään. Marihuanan makea lemu myös leijaili kaikkialla, uggh. Coffee Shoppeja oli kaikkialla ja niitä saattoi olla oikein kivannäköisten tavallisten ravintoloiden ja hienojen kauppojenkin vieressä.
Käytiin sitten vielä hostellin baarissa ja tavattiin joitain argentiinalaisia, joista yks yritti päästä sohvasurffaamaan mun sohvalle Brysseliin, koska ei ollut löytänyt hostellipaikkaa, mut en ihan viitti tuntemattomia ottaa kämpille yöpymään, kämppikset varmaan tykkäis.

Aamupala oli aivan mahtava. Meidän lisäksi kahdeksan aikaan oli ylhäällä vain pari muuta tyyppiä ja saatiin rauhassa kahmia muroja, jogurttia ja leipiä. Ja sai ilmasta kahvia, teetä ja kaakaotakin!

Tässä oli meidän oma sisäänkäynti, ei näytetty yhtään hostellin asukeilta tästä kuljettaessa.


Lähdettiin heti aamusta kiertelemään kanaaleja lisää. Perjantai oli vähän harmaampi päivä, mut ei pahemmin satanut.
Käytiin Museumpleinillä ottamassa perusturistikuvat.

Viinilasilliselle jo ennen puolta päivää... noh mitäs sitä kun on lomalla :D

Amsterdamissa riitti herkkuja!

Käytiin markkinoilla Albert Cyupstraatilla, ihan sattumalta osuttiin sinne.

Suorastaan ällömakeita vohveleita. Syötiin puokkii.

Tämmönen kellokoru lähti mukaan Waterloopleinin markkinoilta viidellä eurolla.

Käytiin New King-kiinalaisessa ravintolassa syömässä. Amsterdamin China Town sijaitsee Zeedijk-kadulla

Sitten käytiin hollantilaisen kaverin vinkistä Amsterdamin keskuskirjastossa ja VAU se oli hieno! Ekassa kerroksessa oli pianonsoittaja, kaikkialla oli hulluna tietokoneita ja paljon kivoja lukunurkkauksia ja pöytiä. Kaikki oli super hienosti järjestelty, DVD-osasto näytti näin hienolta!

Jos asuisin Amsterdamissa, mut löytäis aika usein tuolta kirjastolta hengailemasta :)

Ylimmässä kerroksessa oli hieno ravintola ja tällaiset näkymät yli Amsterdamin. 


Kelluva kiinalainen ravintola


Lasten osastolla oli ihana hiirten talo, minikoossa söpöjä huoneita.


Ja kirjaston kanssa samassa rakennuksessa oli Vapiano-ravintola ja tais olla joku baarikin.
Niin epistä...

Siitä sitten haettiin laukut hostellin säilytyksestä ja lähdettiin juna-asemalle. Vaihdettiin taas junaa Rotterdamissa ja Brysselissä oltiin takaisin noin puolenyön aikoihin. Tulipa nähtyä junasta Brysselinkin punaisten lyhtyjen alue junan ohittaessa pahamaineista Gare du Nordin aluetta pimeän aikaan, päiväsaikaan sitä ei huomaakaan.

Parissa päivässä ehti nähdä paljon eri paikkoja Amsterdamissa. Jalat olikin aika poikki sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti